Vida: hondenschool
Vida: hondenschool

Vida: hondenschool

Onze hondenschool, wil ook met slipketting gaan werken, daar heb ik zelf dus best moeite mee en verschillende bronnen geven aan dat werken met slipketting nadelig is. - zover ben ik er nog niet erover uit,maar ben blij dat andere eigenaars van de puppy's dat niet hebben, die hebben in corona tijd prive les kunnen regelen, een vorm van honden curcus en begeleiding. We lopen "achter" daarmee. - we moeten wel erop letten dat de lijn niet strak staat en dat de hond gecorrigeerd wordt waar nodig en dan meteen weer de lijn ontspannen en dus niet strak, want onze hond reageerd te weinig op de correctie die we nu geven met gewone halsband en lijn. - Onze hondenschool leidt ook politie honden op - Onze hond heeft ook de neiging om comfortable in de halsband te gaan hangen, in plaats van te luisteren: we moeten bijvoorbeeld via onze lijn de hond laten zitten en liggen, op het moment van zitten, hangt de hond als het ware in zijn halsband en we kunnen de hond moeilijk corrigeren op de hondenschool als ze achter de andere honden aan wil.

Vandaag ook kennis gemaakt met de fiets, fiets in de hand gehouden en de hond loopt naast je. Dit ging al goed.

slipketting 45 x 0.35 cm, we hebben deze bij de hondenschool aan moeten schaffen. ik heb afbeeldingen erbij gezocht, die erop lijken: deze afbeeldingen die erop lijken, is niet de slipketting die we gebruiken want daar zit ook weer verschil in: op de afbeelding, deze mogen we niet gebruiken. We hebben een slipketting die langer is en groter is afgewerkt. Per slipketting zit dus ook verschil in. Dus ik heb de maat dus verkeerd, wel 45 cm maar verder: de verkeerde maat gevonden.

Minder agressie, angst en stress

Vanaf het moment dat er in mijn hondenschool geen slipketting meer gebruikt mag worden is er nog maar zelden sprake van agressief gedrag van de honden waar te nemen tijdens de opvoeding-  en trainingscursussen. Voorheen (bij gebruik van de slipketting) kwam die agressie veel vaker voor.

Ook tijdens mijn consulten gedragstherapie, is mij duidelijk geworden dat het gebruik van een slipketting zelden het gewenste resultaat oplevert en meestal een ongewenst effect heeft op het gedrag van de hond en op de relatie tussen eigenaar en hond. De hond reageert veel minder gestrest en angstig als er geen gebruik wordt gemaakt van de slipketting.

Zeker gezien datgene wat  (wetenschappelijke ) onderzoeken en ervaringen uit de praktijk de laatste jaren heeft opgeleverd is het op zijn minst vreemd te noemen dat door hondeneigenaren maar ook door hondenscholen nog veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de slipketting bij het opvoeden, trainen, uitlaten, enz. van de hond.

De bezwaren gericht tegen het gebruik van de slipketting

 • Slipketting dient een voor de hond onaangename pijnprikkel toe wat in strijd is met de huidige opvatting met betrekking tot ontstaan van gedrag en de wijze waarop honden leren.
 • Bij (verkeerd) gebruik van de slipketting raakt de hond onzeker en gestrest en kan er geen spraken meer zijn van een ideale leersituatie.
 • Het gebruik van de slipketting berust bij veel hondeneigenaren op een machtsbasis wat in de omgang met de hond een foutief uitgangspunt is. Het wederzijds vertrouwen wordt     ondermijnd.
 • Er moet spraken zijn van wederzijds respect tussen eigenaar en hond. De eigenaar zal zijn hond moeten begeleiden wat niet kan worden afgedwongen door het gebruik van middelen die op basis van macht zijn gebaseerd.
 • Aanleren van nieuw gedrag (waar de trainingen voor bedoelt zijn) stagneert of wordt zelfs onmogelijk als de hond steeds een ruk aan de slipketting krijgt.
 • Het gebruik van de slipketting geeft aan dat het inzicht van de hondenbegeleider (eigenaar) en de instructeur, met betrekking tot de communicatieve mogelijkheden van en met de hond en de signalen die de hond daarbij afgeeft, ernstig te kort schiet.
 • Bij gebruik van de slipketting verliest de hond het vertrouwen in zijn eigenaar
 • De slipketting voldoet als hulpmiddel zeer zeker niet aan de huidige opvattingen en inzichten over de wijze waarop honden leren.
 • Het gebruik van de slipketting kan agressie bij de hond opwekken.
 • De slipketting maakt dat de eigenaar verslaafd kan worden aan het geven van straf wat een foutief uitgangspunt is bij de opvoeding of training van de hond. De correctie met de slipketting is een positieve straf die moeilijk te time is en die de hond onzeker maakt.
 • Straf heeft een korte werkingsduur en positieve bekrachtiging (beloning) heeft een lange werkingsduur.
 • Door veelvuldig gebruik van de slipketting kan de gezondheid en het welzijn van de hond worden benadeeld. Nek klachten komen veelvuldig voor.

 Voordelen?

Ja er is ook een voordeel aan het gebruik van de slipketting en dat is dat de hond moeilijker kan ontsnappen dan uit een (niet goed passende) halsband.  Het spreekt voor zich dat dit voordeel niet opweegt tegen alle nadelen.

Alternatieven

 • Werken met positieve versterkers (beloning) tijdens de opvoeding en training van de hond.
 • Ongewenst gedrag tijdens de training negeren of corrigeren door bijvoorbeeld de beloning te onthouden = negatieve correctie.
 • Gebruik maken van primaire en secundaire bekrachtigers.
 • Relatie met je hond aangaan berustend op wederzijds respect.
 • Voldoende kennis vergaren over leerprincipes, oorzaken van gedrag en de communicatie mogelijkheden van en met de hond.

Bron: https://hondentraining-adviescentrum.nl/slipketting-bij-je-hond-gebruiken/