"Snuffelbos" - 22 februari - 31 maart

"Snuffelbos" - 22 februari - 31 maart

22 februari 2021

Honden speelveldjes, vinden de puppy's nog eng, dus is nog weinig spelen. 

Meer naar honden blaffen en dan wegduiken of iets van snuffelen, maar dan wel bij dezelfde hond, maar is nogal "eng" allemaal dus omdat hondenschool niet doorgaat vanwege corona en omdat er niks geregeld wordt: geen privé les of wat dan ook en niemand de puppy's meeneemt voor een wandeling in een roedel, dus meerdere honden tegelijkertijd voor een wandeling, (op iets oudere leeftijd gevraagd zodat ze dat ook kunnen) gaan de puppy's naar een honden opvang, voor halve dagen, voor twee maanden, apart van elkaar, zodat ze sociaal zijn met andere honden: ze hoeven niks te doen, ze mogen liggen en zitten wanneer ze willen maar ook met andere honden spelen wanneer ze willen oftewel hond mag lekker hond zijn. 

Dakota, daar heb ik nog geen schema voor gekregen maar zover vandaag een halve dag en volgende week een halve dag. Vandaag was snuffelen en volgende week mag ze bij andere honden. De muilkorf ( trixie maat 3 ML muilkorf, voorkomt bijten, maar hijgen, drinken en het geven van beloningssnoepjes is zonder meer mogelijk, daarbij hoog draagcomfort en escape-proof, het is traploos verstelbaar) is volgens beleid zodat andere honden veilig zijn en blijven: niet op elkaar bijten ofzo, want het is een ras met jachtintstinct. De eigenaars van de opvang houden de honden in de gaten, maar beleid is zo ontworpen dat geen enkele hond met elkaar gaat vechten. Dakota is een lieve meid, maar met jacht instinct en dominant gedrag, zit erin, dus ze laat niet met haar een "loopje nemen" en gelijk heeft ze, maar honden met muilkorfen: bijten niet en Dakota heeft er geen last ervan en reageerde nauwelijks erop. Ze is een schat en we zijn super trots op haar. 

De puppy's gaan apart van elkaar en dus ook niet bij Dakota, we willen dat de puppy's zichzelf gaan ontplooien en dus zelf de wereld ontdekken, zonder steun van elkaar, dus niet als zusjes en niet de steun van moeder. Doel: eigen individueel ontwikkelen, zodat we een zelfverzekerde hond krijgen.

Dakota is haar doel: als ze weer naar de hondenschool gaat, dat ze gewend is om bij andere honden te zijn zodat ze de focus op ons houdt, als eigenaar en verder: speeltijd met andere, dat heeft ze wel verdiend.- Bij nader inzien, Dakota wil de eigenaar, oftewel ons erg beschermen, dat is ook een reden dat ze rond kijkt, dus we houden de hond bij ons - speeltijd met anderen ging goed: kalme, rustige hond, zoals wij haar kennen. - op dit moment gaan alleen de puppy's erheen: goed voor ontwikkeling en Dakota heeft de ontwikkeling nodig dat ze meer toevertrouwt aan de eigenaar, ons dus, dat wij het "wel regelen", dus door de puppy's waren we "uit de routine" met wandelen etc en langzaam aan, bouwen we weer routine op, want het is wel even wennen allemaal.

ontwormen en ontvlooien: doen de eigenaars van de opvang, zodat ze zeker weten dat ieder hond verzorgt is.

1 maart: Dakota ging goed vandaag bij opvang. Vida vindt het nog vooral spannend, geen interactie met andere honden en volgens hun, heeft ze de andere honden niet gezien, zo spannend dat ze het vindt, dus vooral terrein verkend. Geen foto's van Vida van vandaag. Yada is erg mens gericht en interesse in de andere honden heeft ze wel, maar nog geen interactie

4 maart: puppy's mogen hele dagen naar de opvang: het gaat goed, ze zijn ook rustig. Kleine stapjes, maar gaat goed, beetje interactie met de andere. Meer tijd is hun voordeel, volgens hun zien ze voorruitgang

9 maart: Yada gaat op de hond af om interactie te zoeken en dan draait die hond zich om van leuk! En dan rent Yada weer weg, vindt het nog steeds spannend.

10 maart: Vida is vandaag geweest en heeft meer tijd nodig dan Yada, maar dat komt in de toekomst goed.

11 maart: Yada deed het goed. Ze staat nu meer bij de groep en rent nog wel weg maar wordt minder, maar spelen doet ze nog niet, maar staat ook niet afzonderlijk van de groep.

14 maart: naar hondenspeelplaats geweest in Gennep. De hond die we vaker hadden gezien, was er ook en nog tig andere honden, ik denk in totaal 10 honden. De puppy's reageerde goed op de honden er was zelfs soort van spelende interactie met de honden. Vida reageerde op het laatst zenuwachtig en begin te blaffen op een herder hond van ongeveer 11 maanden, maar daarvoor nauwelijks geblaft, alleen op het begin effe, voor de poort, bij het binnengaan, maat dat komt ook omdat een hond losliep voor de poort, en Vida was nog aan de lijn, dus dat was voor haar ook blaf moment. Verder ging goed. Leuk moment. Extra lang gebleven ook, omdat andere mensen ook niet zo'n haast hadden. De puppy's zijn goed gegroeid in hoogte en ook in persoonlijkheid. Durven nu al veel meer.

15 maart: Vida is gepromoveerd naar een iets oudere hondengroep, in plaats van de "puppy groep"

Nu mag ze in dat mooie bos: takjes zoeken, modder spelen...

16 maart: Yada heeft het naar haar zin, was ook in het grote bos.

19 maart: Harry heeft Yada opgehaald. Hij moest de auto hebben voor bedrijf.

22 maart: het ging goed, volgens hun speelt ze daar vriendelijk omdat hun de hondengroep goed kunnen samenstellen. Ze doet het beter dan ik met speelveld Gennep. Laatste keer ging Vida bijten bij een grotere hond. Ik vroeg me af of ze dat daar ook deed, volgens hun niet en zijn continue in rust. Dus is opletten in speelveld Gennep hoe de ontwikkeling gaat, maar heb ook leuke momenten gezien in speelveld Gennep.  Honden moeten dus niet bijten met spelen maar pootjes gebruiken. Moeder en dochters doen dat wel maar die kennen elkaar beter waardoor de verhoudingen anders zijn. Dus vinden het nogal spannend en volgens opvang Oeffelt: niet zo leuk voor de honden als dat bijten er is en dat ze dat doen. Daar in Oeffelt, doen ze het niet, meer op hun gemak etc. Dus is lastig hoor: honden bij elkaar zetten om te spelen. Yada deed in speelveld Gennep bijten om grens aan te geven en gaf daarbij ook likjes. Vida daar en tegen toonde bijt gedrag om meer te domineren bij een grote hond.

25 maart: Yada ging goed, leuk achter hondjes aan gerend. Vida en Yada komen toch steeds kwispelend erheen en terug ervan. Ze reageren goed erop. Ze zijn blij om daarheen te gaan en hun te zien en komen weer blij terug dus is altijd mooi om te zien. Onze hondjes zijn schatjes daar.

27 maart: met de puppy's naar speelveldje gegaan, een video gemaakt zodat ik dat kan zien aan de opvang of dat het "gewenste gedrag is" omdat Vida op een grote hond van een paar maanden oud nogal op reageerd, voor de rest doen ze het prima, ook op de opvang.

28 maart:

respons van video gekregen:

Hallo, Yada en Vida doen het eigenlijk best goed, ze vinden inderdaad de grote hond spannend en dat snap ik ook wel. De grote hond is erg opdringerig en niet heel netjes in de communicatie. Tip voor de eigenaren van de grote hond: laat hem spelen met honden die hem aankunnen en hem op zijn plek zetten. Hier leert hij niks van en raken andere hondjes van slag. verder nog wat dingetjes gezien, maar niet perse met Yada en Vida. Wat ik al aangaf: deze plekken zijn vaak helemaal niet zo leuk voor honden en qua socialisatie brengen ze weinig goeds. Zeker in het geval van Yada en Vida is het niet nodig dit er nog eens bij te pakken. Die zien voldoende andere honden om hun skills te oefenen.

Wil je er toch heen blijven gaan, kijk dan goed naar je hondjes en als ze het spannend vinden, geef ze dan steun die ze nodig hebben of kies ervoor om weg te gaan. Sowieso is een kwartiertje in deze drukte wel voldoende, daarna raken ze alleen overprikkeld.

we vinden (opvang Oeffelt) dit niet zo goed voor de socialisatie, je zou beter kunnen kijken of je vaste vriendjes kunt vinden, waar het leuk mee gaat en dan daarna gewoon gaan wandelen. Dat stilstaan op een eigenlijk te klein en te druk veld, is voor veel honden niet fijn. Ik snap dat je de andere eigenaren niet aan wilt spreken, zou ik ook niet zomaar doen, dan moet je elkaar wel echt beter kennen. Voor nu zou ik zeggen: niet gaan of alleen als het niet zo druk is en meteen weer je boeltje pakken als het niet meer leuk is.

29 maart tot 1 april: het is mooi weer, ze hebben een "kinderbadje" voor de honden daar staan, zodat ze met water kunnen spelen: Yada is daar al twee keer ingeweest en had een modder neusje toen ze terug kwam. Vida, is nog niet in het badje geweest: geen zin.