Plant als kerstboom

Zaterdag 11 december 2021

Polyscias

De Polyscias is niet giftig, zowel voor mensen als voor dieren niet. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat jouw Aralia giftig is wanneer je kat bijvoorbeeld een hapje van het blad neemt.

De Polyscias wordt ook wel een Aralia genoemd. Ook is deze prachtige aralia bekend om zijn boomsilhouet, compleet met stam, takken en bladeren. En dat allemaal op hanteerbaar huiskamerformaat.

'Poly' betekent 'veel', 'scias' staat voor 'schaduw' in het Grieks. Daarmee wordt bedoeld dat die veel schaduw biedt. De plant houdt echter zelf wel van licht, maar direct zonlicht is niet aan te raden. Daarom zet je deze plant in de halfschaduw of een lichte plek maar zonder direct zonlicht. De Polyscias Fabian is ook een plant die niet graag van standplaats verandert. Laat de plant even wennen aan een nieuwe locatie. Vooral bij en nieuwe plant is gewenning belangrijk, deze zijn meestal afkomstig uit een lichtere kas. Nadat deze in de relatief donkere woonkamer geplaatst wordt kan er bladval optreden, vooral bij aanschaf in de winter.

Plaats de plant daarom bij aanschaf in de winter eerst direct voor het raam en verplaats hem in de lente eventueel naar een locatie verder van het raam. De winter is vooral van invloed op deze plant vanwege de kortere dagen en niet de lagere zonkracht. Mocht er vanaf oktober bladval zichtbaar zijn, dan is het raadzaam de plant dichterbij het raam te plaatsen.
Wanneer de Polyscias geel blad krijgt  is dit een teken dat de plant te veel water, of te weinig licht ontvangt.

Bron: https://bydecorum.nl/verzorging/polyscias-aralia/

Ficus elastica

De Ficus Elastica is een sterke plant die in de natuur vooral in tropische gebieden voorkomt. De plant, ook wel de 'Rubberplant' genoemd, groeit in de natuur wel 30 tot 60 meter. De Rubberplant wordt zo genoemd omdat hier daadwerkelijk rubber uit gewonnen werd. Voordat rubber uit andere planten werd gewonnen, was natuurrubber afkomstig van de Ficus Elastica. Wanneer u stekt of het blad beschadigd ziet u de vloeibare witte latex uit het blad komen. De plant was vroeger erg populair, waardoor de Ficus Elastica veel verschillende soorten kent en er veel kweeksoorten zijn ontstaan. Bij de verzorging van de Rubberboom is met name het geven van water een aandachtspunt. Let er op dat u de plant niet teveel water geeft en dit verspreid doet.

Giftig

De witte vloeistof uit de Ficus Elastica kan zorgen voor irritatie op de huid. Met name (huis)dieren en kinderen kunnen bladeren aanraken of zelfs eten, wat kan leiden tot bultjes op de huid.

Bron: https://www.fleurdirect.nl/plantengids/ficus-elastica/

Pachira Aquatica

De Pachira Aquatica staat ook wel bekend als de Watercacao of de Geldboom. De naam Watercacao komt van de vruchten van de Pachira, die als vervanging van cacao kunnen worden gebruikt. In Azië wordt de Pachira vooral gezien als een boom die geld en geluk aantrekt. De bijzondere stam en bladeren maken van de Pachira een echte eyecatcher

Giftig

De Pachira is matig giftig voor mens en dier. We raden het dan ook af de plant te eten.

Bron: https://www.fleurdirect.nl/plantengids/pachira-aquatica/

Araucia

De Araucia is een onderdeel van de familie Araucariaceae, het is een geslacht van groenblijvende coniferen. De familie Araucariaceae (de naaldboom familie) is een zeer oude familie van coniferen. Er bestaan 19 verschillende soorten binnen de Araucaria. De kamerden is vernoemd naar de Zuidchileense provincie Arauco of naar de Araucanen, een indianenstam in Chili. Veel soorten kunnen wel 30 tot maar liefst 60 meter hoog worden. In de kamer blijven het echter kleine boompjes.

De Araucaria is niet giftig. Heb je huisdieren of kinderen? Dan kan je de plant met een gerust hart in de kamer zetten. Er zijn wel soorten die scherpe en prikkende bladeren hebben.

Bron: https://www.planteninhuis.nl/kamerplanten/araucaria/

Bron: https://www.tuinflora.com/

Bron: https://www.tuinplantenloods.nl/

Parasolden Pinus pinea 'Silver Crest'

Maak je tuin, terras, balkon of woonkamer in het najaar extra gezellig. Want… met de Pinus Pinea Silver Crest ofwel de parasol-den, die in Zuid-Europa een opvallende verschijning is, kun je de mooiste creaties maken. Of dat nu in de volle grond of in mooi gekleurde potten is. Combineer ze bijvoorbeeld eens met de ‘Gaultheria Big Berry’ oftewel bergthee, een ministruikje met heel veel rode besjes. Op deze manier creëer je je eigen kerststukje. Hoe gezellig is dat! De Pinus Pinea (bij tuincentra ook wel bekend als de mini Christmas tree) is ook verkrijgbaar met sneeuweffect; feestelijk wit gepoederd voor de Kerst. Schadelijk is het niet. Het boompje kan er prima tegen en trekt vanzelf z’n witte jasje weer uit. Ook zijn er varianten verkrijgbaar die voorzien zijn van een kleurige kerstversiering, leuk voor binnen én buiten!

Verzorgingstips

In het voorjaar kun je de Pinus Pinea snoeien door het topje eraf te knippen. Op deze manier blijft het boompje langer klein. Doe je dat niet, dan krijgt dit boompje een ware gedaantewisseling. Het kan namelijk een behoorlijke boom met grote naalden worden. Wel een hele mooie overigens. Je ziet ze dan ook staan in het Middellandse Zeegebied met hun bijzondere paraplu- of parasolvormige kroon met grote, uitgespreide takken die bevestigd zijn aan een korte stam. De naalden kunnen wel 15 centimeter worden en de zaden zijn oliehoudend en kunnen rauw of geroosterd gegeten worden. Wil je er dus een grote boom van maken, houd dan rekening met de plek waar je ‘m plant.

Weetjes

Met de Pinus Pinea kun je alle kanten op. Staat de boom eenmaal in je tuin, haal er dan af en toe wat groene naalden af. Deze laat je zo’n 14 dagen drogen. Daarna maak je er heerlijke thee van. Gewoon de naalden in een kopje doen, kokend water erbij en daarna even zeven. Een beetje honing maakt het helemaal af. Laat je verrassen en probeer het eens! Ook kun je wat takjes en naalden van de Pinus Pinea koken in een pannetje. Je zult zien dat een heerlijke dennengeur zich verspreidt in je huis. Hoe sfeervol wil je het hebben? Daarbij gaat het eventuele stress ook nog eens tegen. Het gekookte water kun je natuurlijk ook gebruiken als je in bad gaat.

Bron: http://freshfromnature.eu/pinus-pinea-silver-crest-2/

Bron: https://nl-nl.bakker.com

Phoenix Roebelenii Dadelpalm

De Dadelpalm Phoenix Roebelenii is afkomstig uit het Verre Oosten en heeft een prachtig robuust uiterlijk. De Dadelplam kan direct zonlicht verdragen. U kunt de Dadelpalm dus in het voorjaar leuk buiten op het terras zetten. De Dadelpalm Phoenix moet wel even wennen aan het directe zonlicht, dus bij te felle middagzon in de schaduw plaatsen.  

Bron: https://www.fleur.nl/

Terug naar nieuwsoverzicht