Hollandse Herder
Hollandse Herder

Hollandse Herder

De Hollandse Herder is een leuke, intelligente en actieve hond met een groot uithoudingsvermogen. Daarnaast is hij ook nieuwsgierig, eigenwijs, ondernemend en vasthoudend. De Hollandse herder heeft veel beweging en geestelijke uitdaging nodig, maar vooral een rustige, stabiele leiding van de eigenaar. Hij is gevoelig en trouw en hecht zich snel aan het gezin.


Van oudsher werd de Hollandse herder gebruikt voor het hoeden van schaapskuddes. Samen met de herder zorgt de herdershond ervoor dat de schapen niet op akkers en velden komen welke niet door de schapen begraasd mogen worden. De hond werd ingezet om de grenzen te bewaken.


Tegenwoordig wordt de Hollandse herder gebruikt als actieve huishond, maar ook als sporthond of werkhond in verschillende richtingen zoals bijvoorbeeld speurhond, politiehond, agility, obedience etc. Zelfs de oorspronkelijke functie als hoeder van schapen wordt tegenwoordig weer uitgeoefend.

De Hollandse herder is er in drie variëteiten:

De Kortharige, Langharige en Ruwharige Hollandse Herder.


De kleuren kunnen zijn:

goudgestroomd (bruine ondergrond) en zilver gestroomd (grijze ondergrond).


In de rasbeschrijving staat het volgende:

'Algemeen voorkomen: een middelgrote, middelzware, goed gespierde hond die krachtig en evenredig gebouwd is. Een hond met veel uithoudingsvermogen, een levendig temperament en een intelligente uitdrukking'.


Onder middelgroot wordt verstaan:

een schofthoogte van 57-62 cm voor de reuen en 55-60 cm voor de teven.

Volgens de rasstandaard: “Zeer trouw en betrouwbaar, steeds oplettend, waakzaam, actief, zelfstandig, met doorzettingsvermogen, intelligent, bereid te gehoorzamen en begaafd met de ware herdershondenaard”.


De Hollandse Herdershond werkt graag samen met de baas en hij voert een taak, die hem wordt opgedragen, zelfstandig uit. De bovengenoemde eigenschappen zijn in aanleg bij de Hollandse Herder aanwezig: de mens naast de hond (eerst de fokker, later de eigenaar) zal ervoor moeten zorgen dat deze eigenschappen ook ten volle tot ontwikkeling komen. Dat zal tijd, inspanning en zo nu en dan het nodige doorzettingsvermogen vergen.
Zonder de andere karaktereigenschappen tekort te willen doen noemen wij in het bijzonder: z’n trouw, z’n oplettendheid en z’n zeer actief zijn. Deze eigenschappen maken hem tot wat hij binnen het gezin is: een pientere, wakkere en werklustige hond aan wie niets ontgaat. Dat ziet u overigens al in de pup. Een jonge Hollandse Herder is onvermoeibaar, altijd in beweging en op onderzoek uit, kijkend tot waar hij kan gaan. U zult de pup in zijn ‘actief-zijn’ tegemoet moeten komen door veel met hem bezig te zijn en hem daarbij spelenderwijs te leren wat wel en niet kan/mag.

Daarnaast is hij uitdagend. Dat lijkt misschien erg parmantig bij een jonge hond, maar u zult dit zodanig moeten begeleiden dat de hond te allen tijde zijn grenzen kent.
Ook is de Hollandse Herder nieuwsgierig. Hij wil graag meer dan de omheinde tuin of het bekende straatje om. Bent u echter bereid om tijd en aandacht in hem te investeren en geeft u hem duidelijk leiding dan hebt u aan de Hollandse Herder een betrouwbare en weinig eisende hond: gewoon een buitengewone hond!


Over het algemeen is de Hollandse Herder een kindvriendelijke hond. Natuurlijk moet u de hond nooit zonder toezicht met een kind alleen laten, maar dat geldt immers voor alle honden!
Daarnaast is het belangrijk dat de kinderen leren om op de juiste manier met de hond om te gaan.

Bron: https://www.vereniginghollandseherder.nl/index/rasbeschrijving

27 november 2021: we hebben de moederhond van Bucky een eenmalige Bellobox Large gestuurd.

We kregen een video van een van de puppy's van het nest, broertje/zusje van Bucky waarop we zien dat de puppy een goede bijt grip heeft. 

Productomschrijving

Deze box is zeer geschikt voor grote (volwassen) honden van 25 kilo of meer en hierin vindt u de grootste snacks die wij konden vinden.
De snacks zijn zeer geschikt voor honden die een grote kauwbehoefte hebben en qua afmeting hierop geselecteerd. De inhoud van de box varieert elke maand: maar je kunt dus ook ervoor kiezen om een eemalige box te kopen.

Waarom de Bellobox?

  • Samenwerken aan een heerlijk hondenleven door de steun aan verschillende goede doelen.
  • De Bellobox is gericht op puur gemak, je kunt hem eenmalig of meerdere keren laten thuisbezorgen.
  • De Bellobox is naast het gemak ook voordelig, je betaalt altijd minder dan de totale winkelwaarde van de box.
  • Altijd gratis thuisbezorgd.
  • Snacks die zijn afgestemd aan het formaat van jouw hond.
  • Je maakt uw hond blij, elke keer weer een verrassing als je de box ontvangt.
  • Snacken is goed voor jouw hond zijn gebit.
  • Het kauwen zorgt er voor dat je hond zich prettiger voelt en rustiger is.

Bron: https://www.bellobox.nl/Bellobox-large

15 december: foto gekregen van de bruine pup