Kynologie module A
Kynologie module A

Kynologie module A

Kynologie module A: Ethologie hond

Wij mensen kunnen praten, lezen, kijken en informatie opslaan in onze hersenen. Maar hoe doen honden dat? Tijdens deze kynologie module A: Ethologie hond, kom je te weten hoe honden communiceren en leren. Je krijgt inzicht in het gedrag (ethologie) van de hond. Je leert dit gedrag te lezen, waardoor je de hond beter kunt trainen en/of problemen kunt herkennen. Het gedrag van de hond is een ongelooflijk ingenieus spel van lichaamstaal. En hoe meer je daarvan weet, hoe interessanter het wordt. De module Ethologie Hond is het fundament voor de opleidingen tot Kynologisch (honden) instructeur en Kynologisch (honden) gedragstherapeut.

Onderwerpen

  • Ethologie
  • Gedragsontwikkeling
  • Communicatie
  • Gedragsherkenning
  • Leerprocessen
  • Rasspecifieke eigenschappen
  • Medisch
  • Communicatie van mens tot mens

Bron: Aeres Training Centre Barneveld

14 januari:

Eerste lesdag zit erop: ik heb nog geen leerboeken, de eerste les en ook de tweede les gaat om discussieren en zelf nadenken en over eigen inzicht: ik kreeg theorie maar ook gewoon vragen: over honden en welke kennis van honden ik al heb, want laat even duidelijk zijn: ik bezit ook over honden kennis, in eerste instantie meer kennis dan ik mezelf realiseerde. Maar ik wil meer kennis, dus daarom doe ik deze opleiding. Mijn leerboeken: worden met de post bezorgd dus daar begin ik binnenkort mee.

De opleiding wordt een interessante leerweg: 

ik ga leren hoe ik zonder hulpmiddelen met de honden om kan gaan: geen slipketting, geen gentle leader voor de hond bijvoorbeeld

ik ga leren hoe ik probleem gedrag ga oplossen.

Na mate ik verder kom met de opleiding, hoe meer inzicht ik verkrijg.

Ik ga dan ook niet alleen Module A volgen, als alles goed gaat met de opleiding, dan volg ik het gehele traject van A t/m E.

Ik krijg dus ook stage in deze leerweg.

De honden thuis: zijn lieverds, zijn ook druk en actief, zijn van begin af aan naar "Snuffelbos" geweest om sociaal gedrag te leren van andere (onbekende) honden. Door Corona, konden ze niet meteen naar de hondenschool. Ik leef zelf in een dorp: privé hondenschool, dat kon ik helaas niet regelen. Dus soms ben je beperkt met je middelen.

De slipketting: soms hoor je wel: het ligt aan je leiderschap en soms hoor je: het ligt aan het hondenras. Bij een andere eigenaar pup hoor je dat ze een gentle leader gebruiken.

Dus deze opleiding: gaat mij precies vertellen hoe ik probleem gedrag op kan lossen zonder het gebruik van bijvoorbeeld een slipketting en gentle leader.

Zover hebben we voor de honden: "normale" honden eigenaren gekozen, daar bedoel ik mee: geen enkele hond is naar een hondenschool eigenaar gegaan, geen enkele hond is naar een persoon gegaan die bij de politie werkt: we hebben wel aanvragen gekregen van mensen die bij de politie werkt en mensen die een hondenschool bezitten: deze mensen mogen in de toekomst altijd reageren, het is niet zo: dat proberen we te voorkomen, maar het kwam nu eenmaal zo uit door omstandigheden dat alle honden naar een "normaal" gezin zijn gegaan, dus zover geeft het ook een goede indruk over het soort hondenras.

We hebben het over honden eigenaren die doorzetten en niet opgeven bij tegenslag maar doorgaan en mensen die tijd en energie aan de honden spenderen en die de hond ook de moeite waard vinden. Dus niet alle honden eigenaren gebruiken een gentle leader of een slipketting: de meeste honden eigenaren gebruiken een vriendelijke benadering en stem, een hondenlijn, eventueel met een "clicker" en genoeg brokjes en snoepjes om te belonen.

Oftewel positief gedrag belonen: dat ga ik dus leren in deze curcus.

Als hulpmiddel, heb ik een hondenlijn en verder heb ik mijn eigen stem om de hond te belonen. 

 

Vrijdag, 18 februari: ik kan niet naar school toe vanwege de storm.

Dinsdag, 22 februari: ik ben geslaagd voor Module A: Ethologie hond.

Foto: in de trein tijdens Corona.

Ik heb een tablet aangeschaft voor school:

mijn studie klapper voor "Ondernemer asiel, pension, cattery en kennel"

staat digitaal namelijk en in de les behandelen we ook de leerstof.

 

Het castreren van lastige honden om ze rustiger te maken pakt soms averechts uit. Een flink deel van de honden wordt na castratie juist agressiever. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.

 

Bron: https://www.gelderlander.nl/wageningen/castreren-van-lastige-honden-werkt-averechts-gecastreerde-hond-juist-agressiever~a6e30f62/

 

Ik heb dit ook op de opleiding gehad bij module A

Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A
Kynologie module A