Kynologisch instructeur module B1
Kynologisch instructeur module B1

Kynologisch instructeur module B1

Module B1: Kynologisch basis instructeur

Na de theorie van het gedrag (Kynologie module A: Ethologie hond) van de hond, wordt het tijd voor de praktijk. In deze module staan de basis opvoedoefeningen van de hond centraal. Je leert hoe je een aantal opvoedingsoefeningen kunt overbrengen op de eigenaren van een hond. En vooral hoe je die eigenaren hierin optimaal kunt begeleiden. Hierbij gaat het om basisoefeningen als zit, af, plat, sta, hier, nee, wacht, wandelen zonder trekken, aandacht en spelen. Dit is de tweede (verplichte) module voor de opleiding tot Kynologisch (honden) instructeur of Kynologisch gedragstherapeut.

Je hebt de theoretische Kynologie module A: Ethologie hond met succes afgerond en je wilt die theoretische kennis aanvullen met praktische kennis.

Je leert de basis-opvoedingsoefeningen zoals zit, af, plat, sta, hier, nee, wacht.Verder leer je wandelen zonder trekken, aandacht en het aanbieden van spelen door de eigenaren aan hun hond. Bovendien leer je hoe je de eigenaar hierin optimaal begeleidt.

Onderwerpen

  • Gedragsherkenning
  • Honden en geleiders observeren tijdens oefeningen
  • Het leren begeleiden van de combinaties bij opvoedoefeningen
  • Probleemgedrag herkennen en het onderscheid te maken; is dit op te lossen op een hondenschool?

Bron: Aeres Training Centre Barneveld

25 februari:

In deze module staan de basis opvoedoefeningen van de hond centraal. Je leert hoe je een aantal opvoedingsoefeningen kunt overbrengen op de eigenaren van een hond.

En vooral hoe je die eigenaren hierin optimaal kunt begeleiden.

Hierbij gaat het om basisoefeningen als zit, af, plat, sta, hier, nee, wacht, wandelen zonder trekken, aandacht en spelen.

De eerste drie cursusdagen geldt dat je je eigen hond moet meenemen.

Tijdens de cursus hoor je of deze dagen uitgebreid gaan worden naar meerdere dagen.

Wat heb je nodig voor je hond:
• Een niet-corrigerende halsband/tuig en riem
• Een kleed (de grond is van beton/steen dus koud en hard)
• Beloningsbrokjes
• Een speeltje dat je samen vast kunt houden
• Een waterbak
• Het spreekt voor zich dat de hond op tijd zijn/haar vaccinaties heeft gehad

6 maart: Vandaag krijgen we te horen dat we een pluche hond nodig hebben, om ook daarmee uitleg te gaan geven aan cursisten. Verder hebben we een extra hondenlijn nodig, zodat je een cursist kunt helpen, mocht de cursist een andere hondenlijn meenemen, die ongeschikt is voor de oefening. Verder een kleed: ik heb een hamandoek gekocht, want ik gebruik nu een bench kussen en die is te klein om daarop oefeningen op te gaan doen.

Ik heb twee "Kong signature rope" gekocht voor de honden. Ten eerste voor mijn opleiding: prima speelgoed voor elke hond en ten tweede, prima speelgoed om met de hond te trainen en te spelen. 

Bron: https://www.agrishop.nl/dogtrace-hondenriem-150-cm.html

https://www.ikea.com/nl/nl/p/gosig-golden-pluchen-speelgoed-hond-golden-retriever-10132788/

Module B1, daarmee ben ik bezig met de

Kynologisch basis instructeur

Dat wil zeggen dat ik mezelf als een instructeur mag gedragen en bepaalde oefeningen met de hond mag uitvoeren. De les uitvoering is als volgt: een andere cursist mag mij uitleggen wat ik mag gaan doen en daarna worden de rollen omgedraaid: ik mag de cursist uitleggen wat we gaan doen, dit is met eigen hond uitgevoerd. Ik krijg hierover ook examen, zonder mijn eigen hond: uitleggen als instructeur. 

De oefeningen die ik mag gaan uitleggen, ziin de oefeningen die je in een puppy curcus geeft, dezelfde oefeningen worden per curcus met een niveau verhoogt: ik kijk dan vooral naar hond en eigenaar, wat de hond al kent, wat goed gaat en wat de honden eigenaar kan verbeteren. En daarnaast krijgt een honden eigenaar nieuwe oefeningen ter uitvoering, zodat het vernieuwend blijft voor de honden eigenaar, maar ook voor de hond zelf.

Lesdagen: 25 februari -  6 maart - 11 maart - 15 mei - 22 mei - 29 mei: Module B1: Kynologisch basis instructeur gevolgd.

Omdat ik nog veel mag leren ben ik de honden thuis aan het trainen met verschillende lesmethode's, daarnaast volg ik honden curcus bij andere hondenscholen: agility bijvoorbeeld en de gehoorzaamheidscursussen: bewust rondkijken welke leermethoden er zijn en hoe andere hondenscholen een les geven.

Kynologisch instructeur module B1
Kynologisch instructeur module B1
Kynologisch instructeur module B1
Kynologisch instructeur module B1
Kynologisch instructeur module B1
Kynologisch instructeur module B1
Kynologisch instructeur module B1
Kynologisch instructeur module B1
Kynologisch instructeur module B1
Kynologisch instructeur module B1